Απόσυρση ΗΠΑ από τη Συνθήκη Open Skies – Μελέτη για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της ΕΕ

Τη λύπη του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθεί από τη συνθήκη Open Skies, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέφ Μπορέλ, ανακοινώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για την ασφάλειά της» και καλώντας τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή του.

Συγκεκριμένα σε γραπτή του δήλωση, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «Λυπάμαι για την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συνθήκη Open Skies. Η Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς, αποτελεί βασικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής ελέγχου όπλων και χρησιμεύει ως ζωτικό μέτρο εμπιστοσύνης και οικοδόμησης ασφάλειας. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ το 2002, αυτή η συμφωνία επέτρεψε να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 1.500 αποστολές αναγνώρισης στις περιοχές όλων των υπογραφόντων κρατών. Η συνθήκη παρέχει διαφάνεια και προβλεψιμότητα. Είναι μια σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Όλα τα κράτη πρέπει να συνεχίσουν να το αναγνωρίζουν και να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης.Σύμφωνα με τον ίδιο «η απόσυρση από μια Συνθήκη δεν είναι η λύση για την αντιμετώπιση δυσκολιών στην εφαρμογή και συμμόρφωση από άλλο μέρος». «Ενώ συνεχίζω να παροτρύνω τη Ρωσία να επιστρέψει αμέσως στην πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης, καλώ τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν την απόφασή τους», καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Από την άλλη το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωσε για την επιδίωξη της επιστροφής της Ρωσίας στην πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης Open Skies, ώστε να οδηγήσει τις ΗΠΑ στο να επανεξετάσουν τη στάση τους για μονομερή αποχώρηση από τη Συνθήκη.

Συγκεκριμένα σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση του NAC Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (μόνιμοι αντιπρόσωποι κρατών μελών της συμμαχίας), o Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, αναφέρει ότι «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν σήμερα για να συζητήσουν τη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς (Open Skies). Έχουμε δεσμευτεί σταθερά για τη διατήρηση αποτελεσματικού διεθνούς ελέγχου όπλων, αφοπλισμού και μη διάδοσης και συμφωνούμε ότι όλα τα κράτη που συμμετέχουν στη Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους».

Ο Γενικός Γραμματέας υπενθυμίζει ότι «η Ρωσία επέβαλε επί σειρά ετών περιορισμούς πτήσεων ασυμβίβαστους με τη Συνθήκη, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πτήσεων στο Καλίνινγκραντ και περιορισμού των πτήσεων στη Ρωσία κοντά στα σύνορά της με τη Γεωργία».«Η συνεχής επιλεκτική εφαρμογή της Ρωσίας έχει υπονομεύσει τη Συνθήκη για τους Ανοιχτούς Ουρανούς. Για πολλά χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των διαδοχικών συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ, οι Σύμμαχοι κάλεσαν τη Ρωσία να επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση», προσθέτει. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγγείλει τη Ρωσία πως παραβιάζει τη Συνθήκη και τώρα ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσυρθούν σε έξι μήνες, σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι ενδέχεται, ωστόσο, να επανεξετάσουν την απόσυρσή τους σε περίπτωση που η Ρωσία επιστρέψει σε πλήρη συμμόρφωση. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεργάζονται με τη Ρωσία για να επιδιώξουν την επιστροφή της Ρωσίας στη συμμόρφωση το συντομότερο δυνατόν», συνεχίζει. «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν και να ενισχύουν περαιτέρω τον έλεγχο των όπλων, τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση, ως βασικά στοιχεία της ασφάλειάς μας. Οι σύμμαχοι παραμένουν επίσης ανοιχτοί σε διάλογο με τη Ρωσία στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων και τη διαφάνεια», καταλήγεο ο Γενικός Γραμματέας του NAC. 

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email